Creatief Leiderschap kansen voor IT

In januari van dit jaar ontmoette ik Geke Rosier – partner bij ForceFive – via een gemeenschappelijke vriendin. Omdat we allebei een boek hebben geschreven hebben we “waarom-hoe en wat-gedeeld” en tijdens de kennismaking hebben we ook onze boeken geruild. Inmiddels heb ik het boek Ronde vormen in IT gelezen. Het heeft me geïnspireerd en gemotiveerd om deze visie te schrijven. Ik nodig u uit om met mij in gesprek te gaan, omdat digitalisering gevolgen voor professionals en kansen biedt voor vrouwen, dus eigenlijk voor u en uw organisatie.

Over Ronde vormen in IT:

Kennis wordt langzamerhand een dissatisfyer omdat iedereen tegenwoordig over een bachelor en een master titel beschikt. Ronde vormen in IT schets de huidige ontwikkelingen en toekomstige behoeftes; de harde IT, met techniek en programmeren, is tegenwoordig geoutsourcet en de zachte IT vraagt om verbinding en daarbij horen hele andere competenties. De IT van de toekomst heeft sterke behoefte aan verbindende eigenschappen zoals luisteren, intuïtie, inleven zich, communiceren en samenwerken. Deze vrouwelijke competenties behoren ons van nature toe en daarmee lijkt de weg vrij voor vrouwelijk leiderschap in IT. Althans, op papier dan wat in de praktijk gaat het ook om durven handelen. Die weg naar de top is niet geplaveid en in het gemiddelde MT is de balans tussen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen nog ver te zoeken. Dit geldt ook voor de interesse in IT, het imago kan een boost gebruiken want veel vrouwen worden niet spontaan enthousiast wanneer er over kansen in het IT-domein gesproken wordt.

Over vrouwelijk leiderschap

De weg naar de top is er een die vrouwen zelf moeten bewandelen. Door zelfbewust en proactief onze ambities te delen. Door te vertrouwen op onze kennis en ervaring en handelend vanuit complementaire eigenschappen en competitie werend. En dat laatste is best lastig wanneer je je bedenkt dat respect en waardering voor verschillen lang niet altijd herkend en erkend worden bij managers die vooral mannelijke waarden als norm hanteren. Au! voelt het als een knuppel in het hoenderhok? Dat is niet zo bedoelt maar hoe kun je anders het salarisverschil van circa 25% tussen seksen verklaren? Begint vrouwelijk leiderschap bij meer vragen of meer ontvangen omdat de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen complementair zijn? Ik denk dat vrouwelijk leiderschap begint bij zichtbaarheid, initiatief en vertrouwen en ik daag mannelijk leiders uit om verbindende eigenschappen te waarderen, om open te staan voor “balans in de top” en om de moed te verzamelen om zelf het verschil te gaan maken! Zoals deze toekomstvisie omarmen:

Toekomstvisie

Visionairs weten hoe de veranderingen in het werkveld de behoefte creëert aan nieuwe competenties en leiderschap. Hierbij groeit het belang voor samenwerking en liggen er mooie kansen voor organisaties die vrouwelijk talent weten te benutten. Ronde vormen in IT is een Eyeopener voor creatief leiderschap. Het geeft weer waarom diversiteit nodig is om een bedrijf te laten groeien en bloeien. Het is een boek vol inspiratie en visie op competenties, keuzes en kansen in IT organisaties. Bedrijven doen er goed aan om de balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen te creëren zodat er in de toekomst slimme producten en diensten worden gemaakt. En medewerkers, is het voor uw organisatie ook aantrekkelijk wanneer minstens 50% van het arbeidsmarktpotentieel graag bij uw merk komt werken? Omdat de top in balans is en er vrouwelijke leiders zijn die je eigen ambities spiegelen en je eigen kansen als starter op de arbeidsmarkt zichtbaar en toegankelijk maken? De toekomst veranderen begint natuurlijk nu. Wie gaat er in uw organisatie als een echte Neelie Kroes de digitale agenda besturen?

Deze Review is in samenvatting gepubliceerd in V-Style 5 – de vakglossy van VMC.

iCEO

Als professional ben ik betrokken bij mijn werk. Ik plaats mijn bijdrage in een economisch en maatschappelijk belang en kijk naar de lange termijn van de organisatie. Continuïteit en vooruitgang zie ik als de belangrijkste taak als creatief leider. Mensen inspireren en hen motiveren om samen te innoveren. Ontdekken, ontwikkelen en continu verbeteren door te leren en te doen vormen de basis. Verantwoordelijkheid nemen door voor onderling vertrouwen te zorgen, door te investeren in betrokkenheid maar elkaar ook aan te spreken op eigen verantwoordelijkheid. Fouten maken mag – als je er maar van leert.

Mijn kernwaarden zijn de 4 v’s: verantwoordelijkheid, vernieuwen, vertrouwen en verrassen. Ik hou van verandering en concentreer mij op de toekomst. Hierbij durf ik te handelen naar de toekomst, nieuwe paden te betreden en laat ik mij leiden door rede en gevoel. Ik doe de goede dingen omdat ze passen bij het gemeenschappelijke doel en durf te varen op kennis, gevoel en ervaring. Werken in een open systeem, gericht op ontwikkeling en groei met een hoge mate van vrijheid, individualiteit en flexibiliteit en verbonden door shared beliefs, daar komt mijn creatief leiderschap het beste tot zijn recht.

Pas ik als iCEO in uw organisatie of is er behoefte aan ontwikkeling richting deze toekomstvisie? Ik kom graag in gesprek om deze kansen te verkennen!

 

 

Copyright: Athalie Stegeman | Ontwerp: DPid Ontwerp | Website: Piri Piri Marketing & Communicatie