Hoe manage je comment spam?

Veel blogs krijgen te maken met “link spam” of “comment spam”: reacties waarin naar een totaal ongerelateerde site wordt gelinkt. Het doel is dan zo veel mogelijk links te krijgen, zodat de site hoger scoort in zoekmachines zoals Google. Dergelijke spam mag je verwijderen. Nog beter is je blog-software zo te configureren dat zoekmachines links in commentaar niet oppikken. Soms beweren de plaatsers van verwijderd commentaar dat hun recht van meningsuiting wordt geschonden. Maar niemand heeft echter het recht om te eisen dat een ander zijn mening publiceert. Wel kunnen mensen eisen dat ze een weerwoord mogen plaatsen als anderen iets over ze zeggen op je blog.

Het proces van rechtzetten:

Commentaar veranderen: je mag best scheldwoorden vervangen door sterretjes of “[verwijderd]”. Een reactie die technische problemen oplevert (bijvoorbeeld fout gebruik van HTML waardoor de layout van je blog verstoord wordt) mag ook worden aangepast.

Het inhoudelijk wijzigen van iemands reactie is een stuk lastiger. Het wijzigen van d estrekking van iemands betoog mag niet. Zo zouden bepaalde argumenten in een reactie weggelaten kunnen worden omdat deze te lang lang. Daarmee wordt het risico gelopen dat door de inkorting het hele betoog onderuit gaat, waardoor de plaatser ineens veel minder overtuigend overkomt.

Heb jij ook ervaring met spam weren of tips hoe met lastige reacties om te gaan? Geef je reactie.

Copyright: Athalie Stegeman | Ontwerp: DPid Ontwerp | Website: Piri Piri Marketing & Communicatie