Lees jij Dromen-Durven-Doen?

Jezelf managen draait om gedragsverandering Onlangs was ik jarig en kreeg ik Dromen Durven Doen – het boek van Ben Tiggelaar – cadeau. Ik kende het boek wel maar had het nog niet gelezen. Nieuwsgierig naar de inhoud begon ik te lezen en al snel raakte ik in de ban van herkenning, uitdaging en bevestiging. Een mooi en handzaam boek, geschikt voor iedereen die vooruit wil in het leven.

Leerzame inzichten

Dit zijn de inzichten die ik heb meegenomen het zelfmanagementboek Dromen, Durven, DOEN Jezelf. Intenties zijn als dromen. We hebben intenties om nuttig en betekenisvol te zijn. We willen er zijn voor anderen en hebben behoefte aan bevestiging en instemming van anderen. Pas als je van een droom, een intentie, een doel om te verwezenlijken hebt gemaakt, komt er een gedragsverandering op gang. Maar gedrag is de zwakste schakel tussen plannen en resultaten. Veranderingen lopen meestal vast omdat het niet lukt om ons gedrag blijvend aan te passen. Dit komt omdat slechts 5% van ons gedrag bewust is en 95% van ons gedrag onbewust plaatsvindt. Je hebt dus eerst bewustwording nodig om onbewust gedrag te kunnen veranderen.

Gedrag

Als je jezelf geanalyseerd hebt en je hebt besloten dat je iets wilt veranderen dan is die verandering gericht op gedrag dat tegen je gevoel ingaat. Wil ik afvallen dan moet ik de lekkernijen laten staan en meer bewegen. Dit zijn twee voorwaarden om af te kunnen vallen waarvan ik weet dat het tegen mijn gevoel ingaat van mezelf belonen met iets lekkers en ontspanning. Toch zal ik mijn gedrag moeten aanpassen om mijn droom te realiseren!

Belonen

De kracht van belonen. Om relaties te verbeteren geldt de 4:1 regel. Wist jij dat je minstens vier keer een compliment, aanmoediging of beloning moet geven tegenover 1 vertoning van negatief gedrag? Deze verhouding is nodig om je relaties positief te verbeteren.

Veranderen gaat in fases

Het is een groeiproces van dromen, durven en doen. Gun jezelf de tijd, de ruimte om je bewust te worden van je behoeftes, de angsten die je nu onbewust tegenhouden en wat er voor nodig is om het te gaan doen. Marinus Knoope verwoorde het anders. Hij beschrijft in de creatiespiraal de weg van wens naar werkelijkheid. Marinus focust hierbij op het proces daar waar Ben zich in Dromen, Durven, DOEN richt op de gedragsverandering.

Meesterschap

Een randvoorwaarde om succesvol te kunnen groeien is het ontwikkelen van twee vaardigheden: de acceptatie van onzekerheid en het kunnen uitstellen van een beloning. Bij iedere verandering die je realiseert, bouw je stap voor stap aan je persoonlijk meesterschap. Door leiding te geven aan je eigen doelgerichte gedrag en hoe je om kunt gaan met dingen die we niet kunnen beïnvloeden. Verander jezelf door doelen te stellen. Formuleer je doelen vanuit je eigen kracht omdat je hiermee je energie optimaal benut en je ook dankbaar gebruik maakt van je talenten. Stel jezelf de vraag: “waar ben ik dankbaar voor?” En op welke momenten klopt het gevoelsmatig? Persoonlijk is dat wanneer ik mij vrij voel in tijd, omgeving en geest om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Ik ben dankbaar voor de krachten die ik mij draag, de heldere geest en het vermogen om mijn creativiteit in te zetten voor lastige vraagstukken, problemen en impasses. Ik ben dankbaar dat ik over deze kwaliteiten beschik en dat ik ze in kan zetten om mezelf en anderen te helpen.

Concreet

Doelen kun je realiseren door een stappenplan te maken. Focus hierbij niet zozeer op het proces maar op je eigen gedrag. Kies gedragingen die effectief en haalbaar zijn want gedragsverandering is alleen haalbaar wanneer het bijdraagt aan het gewenste doel. Gedrag wordt haalbaar als je weet waar je goed in bent en je er ook waardering van andere mensen van zult krijgen. Formuleer je doelen Meetbaar, Actief en Persoonlijk. Mijn MAP is mijn boek op de markt brengen. Acties zijn dagen inplannen om de openstaande actiepunten af te maken, eindredactie in te plannen, uitgevers en drukkerijen te bellen om offertes aan te vragen en een keuze te maken. Persoonlijk ga ik bij mezelf naar binnen en geniet ik van mijn gevoel van geluk. Blij en trots om straks mijn boek te kunnen presenteren: mijn persoonlijke bijdrage aan de maatschappij! Hiervoor is het nodig dat ik ongestoord kan werken, dus geen telefoon en e-mail, en een clean desk zodat ik geconcentreerd en zonder afleiding de klus kan klaren.

Kennen

Weten waar je valkuilen zitten betekent dat je jezelf kunt behoeden van terugval. Dit is de 95% gedragsverandering die onbewust plaatsvindt en je weer terugwerpt in je oude gedrag. Met zelfkennis kun je bewust voorbereidingen treffen om je zwaktes niet te laten zegevieren en je bewust tegen je gevoel in te laten handelen om je doel te bereiken. “Nu niet bereikbaar zijn voor telefoongesprekken en e-mail communicatie betekent dat ik straks mijn boek af heb.”

Leiderschap

Ben geeft drie tips die je kunt inzetten om je doel te bereiken. Gebruik methoden om meer te durven, je zelfvertrouwen een oppepper te geven en je angst weg te wuiven. De volgende suggesties zijn geheugensteuntjes die je helpen je doel te bereiken door middel van gedragsverandering:

  1. schrijf mantra’s en herinner jezelf er regelmatig aan in verschillende vormen
  2. geef jezelf beloningen tijdens de reis waarin je zit om je doel te bereiken en ben je bewust van de gedragsveranderingen die je doormaakt!
  3. countering. Door tegen jezelf in te spreken kun je je verweren. Door in gedachten ongewenste effecten in te prenten kun je ook jezelf beschermen tegen verleiding of angst. Ook helpen coaches je in dit proces maar dan moet je wel eerst weten waar je de coach voor nodig hebt.

Persoonlijk leiderschap betekent dat je zelf weet hoe inspanning en beloning werken om je eigen gedrag te veranderen. En dat is het ultieme doel. Doorzetten en leren. Geen frustraties en teleurstelling maar verwondering en ontdekking. Heb je eenmaal iets veranderd in je leven, dan geeft dat meer zelfvertrouwen en motiveert het om door te gaan en nieuwe doelen te stellen. Dromen maken je bewust van groei en verbetering. Durven maakt je bewust van je gedrag en wat er voor nodig is om te veranderen. Doen is een kwestie van gewenst gedrag bewust te ervaren en te belonen. Bij jezelf, maar ook bij anderen. Belonen heeft bovendien een positieve invloed op je relaties met dierbaren, collega’s en kennissen. Door te oefenen met deze principes leer je hoe je effectiever kunt leren en plezierig kan leven.

En jij?

Wat kun jij leren van je eigen gedrag op de weg van wens naar werkelijkheid? Is het moeilijk voor je om deze vraag te beantwoorden? Bezoek dan Ben Tiggelaar Live op 8 januari a.s. in het Beatrix theater in Utrecht. Voor slechts € 60,- krijg je een dag vol gedragsinzichten en mag je het herziene boek Dromen Durven Doen mee naar huis nemen. Weet je wat je wilt maar twijfel je aan de vorm? Kijk dan op mijn dienstenpagina en lees wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

Copyright: Athalie Stegeman | Ontwerp: DPid Ontwerp | Website: Piri Piri Marketing & Communicatie