Simon-Sinek-Hoe pas je de “Why” toe?

Start with Why van best seller Simon-Sinek is een heel inspirerend boek om te lezen. Ook zijn video tutorials op Youtube geven een goed inzicht in het belang van Waarom, Hoe en Wat. Maar net zoals de meeste managementboeken is het natuurlijk de uitdaging om het toe te passen. Hoe doe je dat? Aan de hand van deze bookreview analyseer ik de what, how en why van mijn eigen dienstleverlening. Ik hoop dat het inspirerend werkt om het ook zelf toe te passen!

 

Start with Why

Ik heb het gelezen! het boek “Start with Why” van Simon Sinek. Inspirerend is het zeker. En ook eenvoudig, het bewijs dat kracht altijd schuilt in eenvoud. Less is more. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om de essentie ergens uit te filteren? Om te analyseren heb je afstand nodig, een scherpe blik en een frisse blik. Maar dat is niet het enige, je zoekt ook naar woorden om een gevoel over te brengen. Het liefst in 1 regel, mission impossible?

Merk & Marketing is vaak “What”

Simon heeft in zijn betoog slechts enkele merken die hij veelvuldig gebruikt om zijn punt te maken. Hij praat over de “Golden Cirkel”, de “Law of Diffussion” en de “Cellery test.” Appel, Harley Davidson, Walmart en Microsoft worden als voorbeeldmerken veelvuldig gebruikt en laten zien dat zijn theorie 360 graden kloppend is. Bekijk Simon’s TedEx intro om de essentie van zijn boek te vernemen. Verreweg de meeste bedrijven die ik ontmoet spreken over de “What.” Ze vertellen wat we doen, bijvoorbeeld: “we bouwen merken, huizen, we brengen het nieuws, verstrekken leermiddelen, etc. Doe de test en kijk zelf maar eens naar proposities en presentaties van bedrijven, is het herkenbaar?

Merk & Mind

Dat bedrijven spreken over hun “What” is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Het laat alleen kansen liggen omdat met “What” de neocortex ofwel het gedeelte in de hersenen die de abstracte helft die beredeneren, abstract denken en taal aanspreekt. Merken willen graag in het hart van de klant bewegen en daarvoor moet het lymbisch systeem van de hersenen, die betrokken zijn bij emotie, motivatie, genot en emotioneel geheugen, worden aangesproken. Want emoties zijn gevoelens en merken die het gevoel aanspreken groeien in merkvoorkeur en loyaliteit. Trouwe klanten leiden tot groei in verkopen en mond-tot-mond reclame, Facebook-likes en een eigen interactieve community voor brand-engagement. Merken willen zelfs meer en omdat media divergeert is de oplossing om marketingcommunicatie naar een hoger niveau te tillen. Een verschuiving van “What” naar “How” en beginnend bij “Why”.

Man en Merk

Sterke merken zijn een logisch gevolg van mannen – en vrouwen – die hun eigen reden hebben om een bedrijf op te richten. Leiders met een helder en vaak een hoger doel voor ogen “a sense of purpose” zoals Sam Walton founder van WalMart. Zijn “Why:” to service the community met “What:” goede producten voor een lage prijs, door “How:” goed voor medewerkers te zorgen was hij ervan overtuigd dat de medewerkers goed voor Wallmart zorgde. Bill Gates wilde een PC op ieder bureau zodat mensen allemaal hun “fullfillment of the human potential” mogelijk konden maken. Microsoft werd zijn “What” en later verruilde hij dit voor de Bill & Melinda Foundation, de “Why” bleef voor hem dezelfde. Sterke leiders zijn de “Why” en het is daarom heel lastig om dit vast te houden na hun vertrek of overname. De “Why” is ook wel de missie, en de “How” de visie, is de weg waarlangs je het hogere doel wilt bereiken.

How do you?

Mijn eigen motto “Creating by Vision” is een “How” omdat het mijn visie is op hoe ik waarde creeer voor bedrijven. Andere merken die met “How” communiceren zijn BrandFuel “Energizing Brands” omdat energie beweging brengt en merken beweegt naar nieuwe manieren. BTM “voor merken die willen groeien” spreekt ook de “How” aan. Bij BTM zeggen ze dat merken succesvol zijn wanneer het merk innerlijk, merk uiterlijk en merkgedrag optimaal op elkaar zijn afgestemd. En dat klopt, het is de essentie van het hebben van een heldere “Why”. Weten waarom je de dingen doet maakt de “How” zoveel makkelijker. Tegelijkertijd is dan ook begrijpelijk dat grote merken, met veel medewerkers, meer moeite hebben met de waarom omdat de afstand tussen krachtige leiders en een heldere cultuur soms ver te zoeken is. Bij Microsoft viel er een gat na het vertrek van Bill, nu is het de vraag Tim Crook, als nieuwe CEO van Apple, genoeg charisma heeft om die innovatieve cultuur vast te houden en vooruit te stuwen! “Power to you” van Vodafone en “You can” van Canon zijn merken die op het “Why” niveau communiceren, ze spreken in andere woorden over het persoonlijk potentieel waar zij aan willen bijdragen.

Merk & My Why-How-What ….

Nu ik het boek gelezen heb is het moment aangebroken om mijn eigen dienstverlening nog eens kritisch te bekijken. Mijn motto: creating value by vision beschrijft mijn “How”, want hoe ik werk is om vanuit strategie duurzaame waarde te ontwikkelen. Mijn 3steps to eBusiness Development is de “What” omdat het beschrijft wat je bij mij kunt krijgen; boost is inspiratie, Build is strategie ontwikkeling en Buy is project supervisie. Ook bij mij ontbreekt de “Why”. Dus, wat is mijn “Why?” Woorden die bij mij opkomen zijn: Inspiratie, Out-of-the-Box, Innovatie, Empowerment, Difference, Creative, Future, woorden die mij nog geen helderheid in eigen zingeving opleveren anders dan “eenheid in vooruitgang”. Simon’s “Why” zegt: “it is those who share your values and beliefs, not the quality of your products or services that will cause the system to tip.” Dus als vooruitgang een belangrijke waarde is, wat is dan de onderliggende belief, waar geloof ik in? “It’s your role to be crystal clear about which purpose cause or belief you exist to champion and to show your products and service help advance that cause”, zegt Simon. Dus de waarde van vernieuwing zit niet zozeer in de negatieve overtuiging dat stilstaan achteruitgang is, maar dat vernieuwen grip geeft op groei, met succes in het vooruitzicht. Ontdekken en ontwikkelen, in beweging komen door het te doen, letterlijk ondernemend zijn, daar zit mijn belief. In de optelsom van vooruitgang door ontdekken en ontwikkelen is mijn drive “Durf”. Om het onbekende te omarmen, te beminnen en er waarde mee te realiseren door Creativiteit. En hoe vertaal je dat dan naar een “Why?”

Embracing Empowerment

Dit is mijn waarom. Aan de hand van deze gedachtesprongen ben ik hierop gekomen:

  1. In de letterlijke vorm is mijn “Why” Dare to Create alleen heb ik zelf geen lef nodig maar geef ik mijn inlevingsvermogen, creativiteit aan opdrachtgevers om tot commerciele innovaties te komen.
  2. In de figuurlijke vorm is mij “Why” Creative Empowerment omdat de toepassing van empowerment vraagt om relevante innovaties en daar heb je creativiteit voor nodig. Maar ik kies voor een derde optie van “Why.”
  3. In de emotionele vorm gaat het om de kwetsbaarheid van “durven vernieuwen” en dit combineren met de noodzaak en kracht van voortuitgang. Mijn “Why” is: Embracing Empowerment. Omdat empowerment refereert aan  impact door innovatie om individuele, economische, technologische en maatschappelijke kansen te benutten. To embrace is letterlijk omarmen en figuurlijk een uitdrukking voor affectie en passie. En het is precies het plezier in verkennen, ontdekken en creatief toepassen waarmee ik kansen voor innovaties in business modellen, producten en diensten zie die bedrijven empoweren voor de toekomst.

Power to Partnerships

Simon beschrijft “de greater cause” als het collectieve belang dat mensen motiveert. Hij verwoordt het als de binding tussen mensen, de betrokkenheid bij een merk en de vorm waarin samen de gedeelde visie van die toekomst werkelijkheid wordt. “Great organisations don’t just drive profit, they lead people and change the course of industries and sometimes our lives in the proces”, zegt Sinek. Innovaties zijn empowerment als het strategische waarde creert. De ontwikkeling van product-markt combinaties is geen empowerment, de toepassing van technologie en de inzet van maatschappelijke functies is dat wel. In de toepassing van Why-How-What is het verstrekken van helderheid en er naar handelen heel belangrijk. Het is de bewijsvoering van je “Why” die zorgt voor herkenning en erkenning, dit is de Law of Diffusion omdat mensen er dan over gaan spreken. Simon spreekt over de Cellery test om te controleren of je de “Why” nog helder hebt. Als je merk staat voor “puur en natuurlijk” dan past iets chemisch niet in de opties voor nieuwe producten en diensten. Apple’s think different gaat over het innoveren van consumer experiences waarbij disruptive business modellen de “What” vertegenwoordigen, zoals iTunes, iPad en iPhone. Het zijn de tastbare symbolen van innovaties. Het toepassen van nieuwe inzichten zoals “Start with Why” van Simon Sinek kan heel lastig zijn. Wil je helderheid in jou Why-How-What, neem de tijd, ga op vakantie en denk vanaf het strand na of jou Why-How-What. En kom je er niet uit? Zet in op mensen die jou goed kennen, collega’s en een frisse blik van buiten en durf te vertrouwen op je gevoel!

 

Copyright: Athalie Stegeman | Ontwerp: DPid Ontwerp | Website: Piri Piri Marketing & Communicatie